Ayurveda

Ayurveda betekent kennis van het leven en heeft net als Yoga zijn oorsprong in India. Het is een traditioneel gezondheidssysteem dat officieel erkend is naast de Westerse en Chinese geneeskunde. Ayurveda omvat een compleet medisch systeem, maar je kunt het natuurlijk ook toepassen als aanvulling op reguliere zorg.

De eeuwenoude kennis is universeel en kan daarom ook in onze moderne tijd, door ieder mens ongeacht leeftijd of etniciteit, heel goed worden toegepast. Ayurveda gaat er vanuit dat alles en iedereen bestaat uit de 5 elementen; ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Het aarde element zie je bijvoorbeeld terug in onze stevige botten, maar ook het ruimte element vind je hier terug. Onze botten zijn namelijk poreus, anders zouden we veel te veel gewicht mee moeten dragen. Deze elementen vormen ook samen de Doshas; Vata, Pitta en Kapha, ook wel de biologische managers van ons lichaam genoemd. De Dosha Vata bestaat uit ruimte en lucht en zorgt voor de beweging en transport in ons lichaam. Zo hebben alledrie de Doshas hun eigen functies.

Ayurveda is een holistische wetenschap die gericht is op een zo lang mogelijk gezond leven. Alles is met elkaar verbonden, ook wij zijn onderdeel van een groter geheel. In je lichaam is ook alles met elkaar verbonden en Ayurveda kijkt naar het lichaam in zijn totaliteit. Zowel fysiek, als mentaal en emotioneel. In de Westerse geneeskunde word deze verbondenheid inmiddels ook steeds meer erkent. Een goed voorbeeld hiervan is de de Gut-Brain Axis, de relatie tussen het maagdarmstelsel en de hersenen. In de Ayurveda staat Agni, het spijsverteringsvuur dat zich bevind in ons maagdarmstelsel, aan de basis van onze fysieke en mentale gezondheid.

 

Volgens de Ayurveda is elk mens uniek, iedereen heeft een eigen basisconstitutie. De aanpak is daarom ook op maat. Daarnaast hecht Ayurveda heel veel waarde aan preventie. In onze westerse wereld gaan wij vaak pas naar een dokter als een ziekte zich heeft gemanifesteerd. Ayurveda erkent ook alle symptomen die zich daarvoor reeds laten zien. Symptomen zoals bijvoorbeeld een opgeblazen buik of constipatie worden gezien als een onbalans in je lichaam. Door deze klachten in een vroeg stadium te signaleren kun je erger voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Voeding en leefstijl zijn de basis voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Vaak kun je door kleine aanpassingen in je voeding en leefstijl al grote positieve veranderingen ervaren. Naast het feit dat de ayurvedische aanpak op maat is qua constitutie en onbalans houdt Ayurveda ook rekening met de seizoenen en de levensfase waarin je je bevind. Op basis van al deze factoren kan er een persoonlijk voeding- en leefstijladvies worden gemaakt en eventueel behandelingen worden voorgesteld.

 

 

Ayurveda is voor iedereen

Ongeacht leeftijd, levensfase en leefgebied

Eten volgens de seizoenen

Eet zoveel mogelijk lokaal en volgens het seizoen. Tegenwoordig kunnen wij het hele jaar door zowel verkoelend zomerfruit krijgen als grondende wintergroentes. Dit fruit en deze groentes groeien niet voor niks op een bepaalde plek in een bepaald klimaat. Een sappige watermeloen groeit van origine in woestijngebieden en balanceert zo de droogte in het lichaam in datzelfde gebied. Een grondende en verwarmende pompoen is niet voor niks rijp in onze onstuimige herfst. 

Vata Dosha bestaat uit de elementen Ether en Lucht.

De bijbehorende kwaliteiten zijn Droog, Licht, Koud, Ruw, Subtiel, Mobiel en Helder.

Pitta Dosha bestaat uit de elementen Vuur en Water

De bijborende kwaliteiten zijn Heet, Scherp, Licht, Vloeibaar, Mobiel en Olieachtig.

Kapha Dosha bestaat uit de elementen Aarde en Water.

De bijbehorende kwaliteiten zijn Zwaar, Langzaam, Koel, Olieachtig, Vloeibaar, Glad, Compact, Zacht, Statisch, Plakkerig.

Vata, Pitta and Kapha are the three Doshas of the body. Perfect balance of the three Doshas leads to health, imbalance in Tridosha leads to diseases. 

ASHTANGA HRIDAYAM