Ghee, ook wel geklaarde boter genoemd, word gemaakt van roomboter. Mocht je gevoelig zijn voor lactose of gluten, hoeft dit niet te betekenen dat je ook allergisch bent voor ghee. De melksuikers (lactose) en melkeiwitten (caseine) worden van het botervet gescheiden bij het maken van ghee. Ghee word in de Ayurveda gezien als een superfood en word voor verschillende doeleinden ingezet. Het is een goed vet, een HDL-cholesterol, een gezond onderdeel van een gebalanceerd diet. Ghee verbrand lang niet zo snel als boter of veel plantaardige olieen en is daarom een hele goede optie om in te bakken.
Ghee is verkrijgbaar in de meeste toko’s, biologische supermarkten en inmiddels ook al in diverse reguliere supermarkten. Verse ghee kun je ook zelf maken en het is heel eenvoudig.
Je kan ghee buiten de koelkast bewaren en als je ervoor zorgt dat je altijd een schoon mes gebruikt is ghee ook maanden lang houdbaar. Daarom maak ik zelf altijd wat meer. Zorg er wel voor dat je de ghee bewaard in een schone glazen pot.
Ingrediënten:
Twee pakjes biologische ongezouten roomboter. Wil je nog een stapje verder gaan qua welzijn voor mens, dier en milieu gebruik dan biodynamische roomboter van het keurmerk Demeter. Natuurlijk zit hier ook een prijskaartje aan en is dit niet voor iedereen haalbaar en dat is ook helemaal prima.
Bereiding:
Een pot met homemade ghee is eventueel ook verkrijgbaar in mijn praktijk.